TESÁRE. História Tesárskeho vinohradu siaha až do roku 1838, kedy ho založila grófka Erdodyová. Patril k tovarníckemu panstvu. To v roku 1868 kúpila rodina Stummerovcov, ktorá tu hospodárila až do roku 1945. Potom majetok prevzal Československý štát. Rodina Uhlárovcov tu začala hospodáriť od roku 1997. Pre súčasného správcu vinohradu Ing. Viliama Uhlára je výroba vína nielen živobytím, ale i koníčkom.
Aký je život na vinohrade?
-Život tu určite nie je jednoduchý. Obhospodarujem 12 ha pôdy, z toho 9 ha vinohradu. Väčšinu našej produkcie tvoria biele vína odrôd Veltlínske zelené, Muller Thurgau, Rulandské šedé, Rulandské biele, Sauvignon a Rizling vlašský. Zvyšok dopĺňajú červené vína Rulandské modré a Zweigeltrebe. Na asi troch hektároch pestujeme ovocie a tiež chováme morky. Na nedostatok práce sa vôbec nemôžem sťažovať, i keď na sezónne práce berieme brigádnikov. Často pracujem od skorého rána do večera.
Ako ste sa dostali k práci s vínom?
-Je to viac-menej rodinná tradícia. Môj otec tu pôsobil ako správca štátneho majetku od roku 1970.V roku 1997 sme odkúpili hospodárske budovy od Osiváru a.s. a pôdu prenajali od SPF. V roku 1995 som skončil Vysokú školu poľnohospodársku. Asi tri roky som učil na poľnohospodárskej škole v Topoľčanoch, zároveň som pracoval aj vo vinohrade. Jedného dňa som si povedal, že sa budem naplno venovať len práci vo vinohrade.
O čo sa tu musíte počas roka starať?
-Na jar asi päť ľudí strihá vinohrad, v marci ženy viažu. Až do oberačky sa vinič strieka proti chorobám, kosí a podobne. Každoročne sa snažíme vyprodukovať čo najvyššiu kvalitu vín, no minulý rok bol pre nás veľmi zlý. Vyrobili sme málo vína, preto dúfam, že tento rok bude lepší. Dlhodobé daždivé počasie nie je pre kvalitu vín vhodné. Hrozno má nízku cukornatosť a vysoký obsah kyselín.
Kam smeruje trh s vínom na Slovensku?
-Slovenské vinohradníctvo likviduje dovoz lacných vín zo zahraničia, často podpriemernej kvality, ktoré sú predávané mnohokrát ako slovenské vína. Budúcnosť vidím v neustálom zvyšovaní kvality slovenských vín.