Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Bezdomovci dostanú polievku na Červenom kríži zadarmo

Mesto Topoľčany eviduje na svojom území asi 12 bezdomovcov. Počas zimy je pre nich pripravené ubytovanie, no tí ho odmietajú.

Jozef Hasák tvrdí, že o mestské unimobunky nemajú bezdomovci záujem.Jozef Hasák tvrdí, že o mestské unimobunky nemajú bezdomovci záujem. (Zdroj: ONDREJ ŠOMODI)

TOPOĽČANY. Červený kríž v Topoľčanoch začal od pondelka minulého týždňa variť polievku pre bezdomovcov. Túto možnosť v súčasnoti využíva desať ľudí. Mesto eviduje približne dvanásť skutočných bezdomovcov. Tých, ktorí majú domov a dobrovoľne sa potulujú po meste, je asi dvadsať.

„Teplú polievku poskytujeme pravidelne každý rok a zadarmo. Každý bezdomovec dostane pomerne veľkú porciu polievky a jeden alebo dva chleby, podľa toho, koľko ho máme k dispozícii,“ povedal Jozef Hasák, riaditeľ Územného spolku Slovenského Červeného kríža. Jeden chlieb vždy poskytne Červený kríž a druhý podľa možnosti Farská Charita blahoslavenej sestry Zdenky. Podávanie polievky financuje mesto. Ten, kto chce túto možnosť využiť, musí dostať od mesta potvrdenie. „K takémuto riešeniu sme pristúpili preto, lebo v minulosti túto službu niektorí zneužívali,“ povedal Štefan Grach zo Slovenského Červeného kríža.

Skryť Vypnúť reklamu

Okrem stravy je ďalším problémom bezdomovcov ubytovanie. Tí môžu využiť na ubytovanie unimobunku pri letnom kúpalisku. „Bohužiaľ, o takéto ubytovanie veľký záujem nie je. Minulý rok unimobunku využívali iba traja bezdomovci. Dôvodov, prečo tu bezdomovci nechcú bývať, je viacero. Museli by sem prísť v určitú hodinu a hlavne v triezvom a slušnom stave. A to je veľakrát problém,“ poznamenal Hasák. Preto Hasák navrhol, aby počas mimoriadne chladných dní mohli bezdomovci prespávať v nevyužitých budovách základných škôl.

„Na tých pár dní stačí aj karimatka a deka. Dôležité je, aby boli vnútri. K dispozícii máme asi 30-40 kusov diek a sme ich v prípade núdze ochotní poskytnúť,“ informoval nás Jozef Hásák.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  2. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 110
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 627
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 600
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 578
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 8 727
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 661
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 6 366
  8. Po Slovensku na motorke 5 765
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 239
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 985
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún
Ján Mucha v relácii MY športujeme.

Pozrite si exkluzívny rozhovor v relácii MY športujeme.


13 h
V Bánovciach pribudne aj nový cyklopruh.

Rekonštrukcia na ulici Svätoplukova v Bánovciach nad Bebravou je rozdelená na dve etapy.


16. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


13 h

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


5 h

Už ste čítali?