OPONICE. Stredovek na Oponickom hrade sa niesol v skvelej atmosfére. Organizátorom (Obec Oponice, Občianske združenie Apponiana, Apponyiho poľovnícke múzeum a Združenie mikroregiónu Svor-nosť) sa podarilo i v šiestom ročníku udržať kvalitu podujatia.
Dravé sokoly
Práve stredoveké hry ukázali, ako sa ľudia zvykli obliekať, čo jedávali a ako boli úzko spätí s prírodou, o čom nás presvedčili aj sokoliari. Okrem toho, že nás obohatili o zaujímavé informácie o týchto dravých vtákoch, nezabudli spomenúť ani metódy ich výcviku, ktorý trvá minimálne tri mesiace, ba aj potom sa musia vtákom ďalej venovať, aby nevyšli z cviku.
„Sokoly sú veľmi inteligentné zvieratá, a tak keď vidíte, že letia nad vami, nezohýnajte sa, ony len kopírujú terén a čím nižšie budete vy, tým nižšie budú letieť. Taktiež je dôležité vedieť, že sokoliarstvo je založené na odmenách, čo je pre sokolov surové mäso. A tak sa nám potvrdzuje známy výrok, že láska ide cez žalúdok,“ povedal jeden z členov skupiny Falconeri z Považskej Bystrice.
FOTO: DIANA VACULOVÁ
Stredovek nám priblížili zbojníci, rytieri i vážení župani. „Pravému zbojníkovi nesmie chýbať frndžalica, mešec grošov, ale hlavne odhodlanie bohatým brať a chudobným dávať,“ prezentovali vedomosti z 13. a 14. storočia mladí zbojníci z Ochotníckeho divadla v Preseľanoch.
Združenie Bludných rytierov, ktoré má už viac ako desaťročnú históriu a ktoré je tvorené viac ako štyridsiatimi členmi, nám tiež prispelo zaujímavými vedomosťami. „My pokladáme stredovek za temnú dobu nie preto, že by oblečenie či ich život neboli dostatočne farebné, práve naopak, ale bohužiaľ sa toho z historického hľadiska zachovalo veľmi málo. Napriek tomu sa snažíme priblížiť ľuďom, ako to približne vyzeralo v období vlády Žigmunda Luxemburského (1390-1420).“
Združenie Milites Mobiles (v preklade vážení rytieri) nám pre zmenu ukázalo hierarchiu dvanásteho storočia. „Každý mal v stredoveku určité postavenie. Cez županov až ku čeľadníčkam a čeľadníkom,“ konštatuje jeden z členov.
Ľudia si aj pochutnali
„Typickým jedlom štrnásteho storočia boli pirohy. V tej dobe obsahovali chlebové cesto, kapustu, osmaženú slaninu, syr, cibuľu, ale hlavne hrozienka, ktoré boli vtedy súčasťou takmer každého pokrmu,“ oboznamuje nás združenie Ctibori Beckov.
Autor: Diana Vaculová