TOPOĽČANY. Žatva v našom okrese prednedávnom skončila. Poľnohospodári majú tento rok v porovnaní s minulosťou viac dôvodov na radosť. Ako nás informoval Jozef Urminský, predseda regionálnej poľnohospodársko-potravinárskej komory okresu Topoľčany, tento rok je úroda o 15 až 45 percent vyššia v porovnaní s rokom 2012. „Tento rok bol klimaticky prijateľný a vytvoril podmienky na serióznu tvorbu úrody,“ povedal Urminský s tým, že sa žalo bez zrážok.
Ceny klesajú
V druhej polovici žatvy bolo počasie až nepríjemne teplé, čo sa prejavilo tým, že niektoré partie pšenice a jačmeňa sú podsušené. „Čo sa ale týka kvality, myslím si, že farmári z okresu Topoľčany môžu byť spokojní, pretože rozhodujúca časť pšenice bola v kategórii vysoko kvalitných potravinárskych pšeníc. Podobne na tom bol aj sladovnícky jačmeň,“ dodal Jozef Urminský, pričom poznamenal, že kvalita úrody bola v okrese rovnaká.
Poľnohospodári sa však netešia z poklesu cien, ktoré poklesli ku koncu žatvy o 30 až 35 percent, pričom je veľmi ťažké určiť, kedy sa tento pokles zastaví, keďže na Slovensku sa ceny nediktujú, tie určuje trh v Európskej únii. Ekonomické analýzy ukazujú, že prepad cien nebude u každého farmára kompenzovať vyššia úroda.
Teplo ohrozuje krmoviny
Pretrvávajúce vysoké teploty však poľnohospodárom príliš nenahrávajú do karát. Pôda sa veľmi vysušuje a mnohé operácie, ktoré je nutné urobiť po žatve, sa nedajú vykonávať, keďže farmári sa musia pripravovať na výsadbu repky ozimnej. Najvážnejšie je však asi to, že časť kukurice začína schnúť, preto sa predpokladá, že zber začne skôr – asi v polovici augusta.
Zásadnou je tiež otázka, či s poklesom cien obilovín poklesnú aj ceny potravín. „Ako som hovoril aj minulý rok, príčinou ceny potravín na pulte nie je farmár. Konečná cena na pulte sa tvorí niekde medzi spracovateľom a obchodným reťazcom. Medziročne napr. nám stúpli iba ceny hnojív o 8 %, ceny chémie vzrástli o 4 %. Keď si k tomu prirátame, že množstvo úrody narástlo o 15 až 45 percent, ale ceny prepadli o 30 až 40 percent, z toho vyplýva, že „čierny peter" zase zostáva u farmára a ostatní sa tomu neprispôsobujú. A to občan, konzument potravín, musí jednoznačne vedieť,“ dodal Urminský.