TOPOĽČANY. Stredná odborná škola potravinárska sa stala 21. a 22. októbra miestom súperenia žiakov učebných odborov pekár a cukrár z celého Slovenska o to, kto dokáže vyrobiť najlepšie lístkové cesto a výrobky z neho. Ako nás informoval riaditeľ školy Milan Ašverus, organizáciou súťaže poveril školu Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov SR.
„Privítali sme žiakov z Bratislavy, Banskej Bystrice, Kežmarku, Košíc, Krupiny, ale aj z Nitry. Je to už štvrtý ročník tejto celoštátnej súťaže, pričom každý rok sa koná v inom okrese,“ povedal riaditeľ školy s tým, že v súťaži ide hlavne o to, aby si žiaci zmerali svoje sily. „Je to prehliadka ich zručnosti, kreativity a tvorivosti,“ dodal. Víťazi súťaže budú prezentovať výsledky svojej práce na Svetovom dni potravín v Nitre.
Žiaci mali na súťaži dve úlohy. Prvou bolo spracovanie cesta klasickým spôsobom a druhou úlohou bolo pripraviť z cesta hotový výrobok.
Žiaci túto súťaž brali veľmi vážne a už počas príprav vládla v miestnosti poriadna nervozita, keďže študenti sa snažili predviesť v čo najlepšom svetle. „Ja budem pripravovať ružičky s jablkami. Budem robiť tiež trojuholníky vyzdobené ovocím a prepletané koláčiky. Mám veľkú trému, keďže lístkové cesto je pomerne háklivé a čokoľvek sa môže stať,“ prezradila nám budúca cukrárka a kuchárka Rebeka Czoborová z SOŠ potravinárska Nitra.