Vystrihli sme
Nielen udalosti z regiónu, ale aj tie zo zahraničia sa objavili v Dnešku. Jednou z nich bola zaujímavosť z Los Angeles spred 22 rokov.
„Los Angeles sa oficiálne stalo prvým americkým mestom, kde presadili absolútny zákaz fajčenia v reštauráciách, keď príslušné ustanovenie, ktoré odsúhlasila mestská rada, podpísal starosta mesta. Zákon nadobudne platnosť do 30 dní od podpisu. Cigarety sa potom dostanú mimo zákona v takmer 7 000 reštauráciách pod holým nebom. Fajčiari môžu vo svojom zlozvyku pokračovať v nočných kluboch a na diskotékach. Prijatie tohto tvrdého opatrenia inicioval člen mestskej rady Marvin Braude, ktorý kedysi vyfajčil dva balíčky cigariet denne. Vlastníci reštaurácií sa sťažovali, že im zákaz fajčenia vyženie zákazníkov do iných oblastí Kalifornie, ako sú Beverly Hills či Santa Monica. Avšak tí, ktorí zákaz podporujú tvrdia, že aj tak 80 perc. návštevníkov tvoria nefajčiari.“
Sympatické gesto mesta
V Topoľčanoch fungoval v roku 1993 mimoriadny projekt na pomoc starobným a invalidným dôchodcom a rodinám odkázaným na sociálne dávky. Tento projekt bol zameraný na najzákladnejšiu potrebu človeka – jedlo.
„Už viac ako týždeň je v prevádzke na Bottovej ulici v Topoľčanoch obchod, ktorý ponúka tovary za neziskové ceny. Ide vlastne o dva subjekty – predajňa a. s. Topoľčianskych pekární a cukrární (TOPEC) a predajňa ovocia a zeleniny BONA FRUCT NOVA Topoľčany. „Tu vidíte,“ boli slová riaditeľa a. s. TOPEC Ing. Jána Lendaya, „koľko zarábajú obchodníci. Napríklad pečivo – tu ho predávame za 90 halierov, niekde je až po 1,10 Sk. Chlieb je tu za trinásť korún, inde za šestnásť.“ A nie sú to len tieto tovary. Len tak mimochodom, ponúkajú tu štyri druhy chleba denne a v čase našej návštevy mali 11 druhov pečiva – rožky, žemle, koláče, záviny... Celkom 151 druhov tovarov – všetko za neziskové, nadobúdacie ceny, zvýšené len o prevádzkové náklady. Videla som tam vrecúškové polievky, rôzne cukrovinky, ale predovšetkým základné potravinárske tovary – múka (po 7,50), cukor (14,80), ryža (15,50). Nechýbala ani káva a zákusky. V predajni ovocia a zeleniny ma najviac šokovala cena zaváraných šampiňónov – len dvanásť korún! Veď bežne ich dostať za 21-23 Sk...“ Tento projekt vznikol z iniciatívy komisie obchodu a cestovného ruchu MsZ a jej predsedu Dr. Milana Podmanického.
Správy z 7. júla a 13. júla 1993.