Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Sezóna pálenia je v plnom prúde

Ľudia stále dávajú prednosť silnejším destilátom. Sem-tam sa v pálenici objaví aj netradičné ovocie.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ FOTO)

SOLČANY. Sezóna pálenia destilátov je v plnom prúde. Keďže tento rok bola úroda ovocia veľmi bohatá, pálenice sú veľmi vyťažené. „Pálime od skorého rána do neskorého večera,“ informoval nás majiteľ pestovateľskej pálenice Peter Klačanský. Sezóna začala tento rok v auguste čerešňami a marhuľami. V súčasnosti sa pália hrušky a slivky a o niečo neskôr prídu na rad jablká. „Denne spracujeme približne 4-tisíc litrov kvasu, z ktorého je potom 350-400 litrov pálenky,“ prezradil nám Klačanský.

Ľudia dávajú stále prednosť silnejším, 55 – percentným destilátom aj napriek tomu, že slabšie destiláty majú výraznejšiu chuť po ovocí. Podľa Klačanského je však nevýhodou slabšej pálenky náročnejší technologický proces. „Treba dať pozor hlavne pri konci pálenia, kedy už tečú rôzne kyseliny a nežiaduce látky,“ dozvedeli sme sa.

Skryť Vypnúť reklamu

Kvalita kvasu, z ktorého sa páli, závisí od cukornatosti ovocia. Tento rok bola cukornatosť celkom dobrá a kvasy sú v porovnaní s minulým rokom pomerne kvalitné.

Slivovica, či marhuľovica patria medzi bežné pálenky. Dávajú si však ľudia vypáliť orechovicu, či mandarinkovicu?

„Orechovicu pália len v Hornej Dolnej, tá sa nepáli. Pripravuje sa úplne iným spôsobom,“ upozornil nás Peter Klačanský. Občas sa vraj v pálenici vyskytnú jahody, alebo banány, ktoré nie sú príliš vhodné na pálenie. „Robievame ešte hrozno, maliny, či drienky, ale ak spravíme do roka jednu várku, tak to je veľa,“ dodal Klačanský.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Hygge ako životný štýl
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 120
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 21 030
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 541
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 731
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 334
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 073
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 490
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 377
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 293
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 217
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

Miera pozitivity z víkendového skríningu je nad dve percentá.

4 h
Ilustračné foto.

Skríningové testovanie v Topoľčanoch prebieha i dnes. Od zajtra potrebujú občania platný certifikát (potvrdenie) o negatívnom výsledku z testu.

12 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

25. jan
Skríningové testovanie prebehlo aj priamo v spoločnosti ZKW vo štvrtok a v piatok.

Už v období jesene sa spoločnosť dostala do situácie, kedy hľadala možnosti, ako rýchlo nahradiť počas pracovnej neschopnosti zamestnancov, ktorí z dôvodu nakazenia sa vírusom alebo karantény nemohli prísť do práce.

20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

9 h

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

25. jan

Podľa aktuálne nastavených parametrov a údajov len z MOM, zriadených rezortom zdravotníctva, by si v Banskobystrickom kraji zopakovali testovanie v šiestich okresoch.

25. jan

Už ste čítali?