Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

7 jedinečností regiónu, o ktorých ste možno nepočuli

V 54 oslovených obciach sa podarilo nájsť 44 zaujímavostí.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: ARCHÍV RRA TOPOĽČIANSKO)

REGIÓN. Regionálnej rozvojovej agentúre Topoľčiansko sa podarilo zozbierať jedinečnosti nášho regiónu. Ako nás informovala riaditeľka agentúry Jana Bieliková, v 54 oslovených obciach sa podarilo nájsť 44 zaujímavostí, ktoré symbolizujú unikátnosť, svojráznosť či zvláštnosť niekoho alebo niečoho.

„Našim hlavným cieľom je vytvoriť prehľadný informačný materiál o tých najväčších zaujímavostiach obcí v tomto regióne a to najmä v oblastiach ako sú: kultúrne dedičstvo, poľnohospodársky a potravinársky priemysel, priemyselné a technické riešenia, turizmus a gastronómia, zdravie a životný štýl, šport,“ dodala Bieliková.

Skryť Vypnúť reklamu

Do zoznamu jedinečností sa dostalo nielen množstvo pamiatok, ale aj archeologických objavov. Pripravili sme pre vás výber toho najzaujímavejšieho:

Pošta Veľké Ripňany

V odovzdávacích staniciach, akou boli aj Veľké Ripňany boli preprahacie stanice vybavené stajňami a hostincami s možným prespaním. Vo Veľkých Ripňanoch sa prvá pošta i prvá dostavníková stanica mohli nachádzať na hlavnej ceste z Hlohovca smerom na Topoľčany. Význam pošty Veľké Ripňany si uvedomíme najmä vtedy, keď zistíme, že v roku 1749 bolo na území Slovenska len 30 a v roku 1800 len 64 pôšt. Pošta vo Veľkých Ripňanoch mala vtedy už vyše 250 rokov. Názov pošty sa vyvíjal spolu s názvom obce. Kým do konca 18. storočia slovenský koreň mal germanizovanú podobu RIPPINY, RIPPENY, neskôr sa maďarizoval na RIPNYAN, NAGY-RIPPENY. Označenie veľké dostal poštový úrad potom, keď sa v susedných Malých Ripňanoch ustanovila malá pošta. Tieto názvy pošty sú uvedené aj na poštových pečiatkach z príslušného obdobia. Poštové pečiatky zaviedla správa postupne od roku 1752.

Skryť Vypnúť reklamu

Sekvoja v Kokošovej

Park bol založený v prírodne krajinárskom slohu v 19. storočí s mnohými cudzokrajnými drevinami, ktoré tu stále rastú. Medzi stromami vyniká predovšetkým Sekvoja gigantická s vyše 7-metrovým obvodom kmeňa pri zemi. Od roku 2000 ju dvakrát zasiahol blesk. Jej odhadovaný vek je 250 rokov. Sekvoja je vzácny strom, ktorých na Slovensku rastie len niekoľko.

I keď je v súčasnosti kaštieľ v súkromnom vlastníctve, areál parku je prístupný verejnosti.

rra2_r527_res.jpg

Sekvoja v Kokošovej. FOTO: ARCHÍV RRA TOPOĽČIANSKO

Solčiansky skladaník

Je to slávnostný solčiansky koláč, ktorý má hlbokú tradíciu. Skladaníky prinášali do domu nevesty a ženícha v podvečer svadobní hostia. Nosili ich zabalené v červených tkaných plachtách v koši upevnenom na chrbte. Na významné udalosti sa pečie dodnes. Vyrába sa z vrstiev cesta, pomletých orechov, tvarohu a maku, ktoré sa ''skladajú'' na seba. Na vrch sa ešte pridáva slivkový lekvár spolu s tvarohom.

Skryť Vypnúť reklamu

Koláč je známy nielen v Solčanoch, ale aj v okolí. Ľudia si ho však často mýlia so štedrákom, ktorý sa pečie v niekoľkých regiónoch. V skladaníku sa však tvaroh a slivkový lekvár používa na vyplnenie ozdobnej mriežky na vrchu koláča. V štedráku tvoria tvaroh a lekvár len samostatné vrstvy koláča oddelené cestom.

Skladaník sa v obci pečie už storočia a jeho recept sa predáva z generácií na generácie.

Cukrovar – Solčany

Cukrovar bol prerobený z pivovaru, ktorý založili v 18. storočí Zichyovci, lebo výroba piva bola výnosná. Cukrovar bol založený v roku 1831 Augustínom Odescalchim a bol v tom čase najväčším podnikom tohto druhu v Uhorsku. Pestovanie cukrovej repy sa rozšírilo nielen v Solčanoch, ale aj v blízkom okolí. Vylúhovaný koncentrát z ručne narezanej cukrovej repy sa varil v kotloch, až sa z neho získal cukor. Po smrti Augustína Odescalchiho cukrovar postupne upadal. Cukrovar kúpila akciová spoločnosť a prebudovala ho na liehovar. Ročná výroba bola okolo 2616 hl liehu. Podnik bol v roku 1948 zoštátnený a pálil sa tu hlavne destilát z jabĺk, raži, zemiakov, kukurice. V roku 2002 bola výroba zastavená.

Budova bývalého cukrovaru bola vo svojom období veľmi výnosným podnikom a vrámci svojej rozlohy bol najväčším v Uhorsku.

V jeho priestoroch je momentálne zriadená pálenica, v ktorej sa páli najmä slivovica.

Vykopávky v Mýtnej Novej Vsi

V časti Mýtna Nová Ves sa robil archeologický výskum v 80-tych rokoch 20. storočia. Bolo tu nájdené pohrebisko z doby bronzovej. Cintorín ako aj osadu z doby bronzovej narušili náhodné výkopové práce, pri ktorých bolo rozrušených niekoľko hrobov starých okolo 3 800 rokov. Následný archeologický prieskum v rokoch 1982-1989 priniesol množstvo poznatkov, ktoré rozšírili informačné poznanie o dobe bronzovej. Pohrebisko vydalo aj početné doklady zlievačstva, kovotepectva a inej výroby. V roku 2014 bola plocha, ktorá v predchádzajúcom období nebola pre výskum prístupná (nachádzali sa tam ovocné stromy) opäť preskúmavaná. Celkový počet hrobov na pohrebisku dosiahol súčet 606.

Hypocaustum benediktínskeho opátstva – systém teplovzdušného vykurovania – Ludanice

Archeologické sondy urobené počas výskumu v letných mesiacoch roku 2005 v priestore, ktorý patrí do areálu základnej školy v Ludaniciach, priniesli zaujímavé poznatky. V juhovýchodnom rohu pozostatkov kláštora sa našlo dobre zachované teplovzdušné vykurovacie zariadenie, v stredoveku nazývané hypocaustum – spôsob vykurovania, ktorý sa od 14. storočia využíval najmä v kláštoroch.

Ludanické hypocaustum pozostávalo z vykurovacej komory veľkej 95x215 cm, umiestnenej cca 2 m pod podlahou. V hornej časti komory bol zhotovený rošt, na ktorom ležala vrstva riečnych kameňov. Tie plnili funkciu tepelného akumulátora. Pri vykurovaní kláštornej jedálne sa v prvej fáze založil oheň v peci pod podlahou. Po jeho uhasení a odvetraní dymu sa uzavrel komín. V ďalšej fáze otvorili vzduchovody v podlahe jedálne nad hypocuastom. Následne teplý vzduch v peci a teplo akumulované vo vrstve riečnych kameňov sálalo do jedálne, čím sa miestnosť rýchlo vykúrila. Zariadenie bolo prístupné prostredníctvom jednoduchej šachty situovanej v exteriéri za obvodným múrom kláštora.

Vodný mlyn v Preseľanoch

Vodný mlyn v Preseľanoch je v obci len jeden, z pôvodného zostala len fotodokumentácia. Bol to regionálny objekt zameraný na využitie v potravinárskom priemysle. V minulosti slúžil ako mlyn na mletie múky pre celú dedinu a aj blízke okolie. Dnes je budova a mlyn prerobený a slúži na súkromné využitie.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 493
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 547
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 9 041
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 838
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 751
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 808
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 557
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 444
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 330
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 954
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Topoľčany a Partizánske - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Topoľčany

V Topoľčanoch začali s očkovaním

Topoľčianska nemocnica začala s očkovaním svojich zamestnancov. K 15. januáru zaočkovala spolu 320 ľudí – zamestnancov nemocnice a ďalších zdravotníkov z mesta Topoľčany.

Ilustračná fotografia.

Autobusy budú jazdiť ako cez prázdniny

K zmene režimu dochádza na prímestských linkách, ktoré zabezpečuje prevádzka v Topoľčanoch od pondelka 18. januára 2021.

Aké mená si vybrali rodičia pre svoje deti?

K 31.12. 2020 malo mesto Topoľčany 25 196 obyvateľov. V Topoľčanoch sa narodilo 208 detí, aké dostali mená?

Ruská VHL mu nevyšla, sezónu dohrá v Topoľčanoch. Šimun sa pokúsi o tvrdý reštart

„Táto pandémia mi zruinovala sezónu,“ hovorí odchovanec Topoľčian Eduard Šimun.

Eduard Šimun v drese Topoľčian už stihol odohrať tri zápasy, v ktorých strelil i dva góly.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Hľadá sa nezvestný Martinčan

Naposledy sa nachádzal vo Valčianskej doline.

AKTUALIZOVANÉ o 16.31

Rady pred odbernými miestami v Nitre sa skrátili, mnohých vybavili bez čakania

V meste je otvorených o päť odberných miest viac ako pred týždňom.

Už ste čítali?