Sobota, 21. júl, 2018 | Meniny má Daniel

7 jedinečností regiónu, o ktorých ste možno nepočuli

V 54 oslovených obciach sa podarilo nájsť 44 zaujímavostí.

Ilustračné foto.(Zdroj: ARCHÍV RRA TOPOĽČIANSKO)

REGIÓN. Regionálnej rozvojovej agentúre Topoľčiansko sa podarilo zozbierať jedinečnosti nášho regiónu. Ako nás informovala riaditeľka agentúry Jana Bieliková, v 54 oslovených obciach sa podarilo nájsť 44 zaujímavostí, ktoré symbolizujú unikátnosť, svojráznosť či zvláštnosť niekoho alebo niečoho.

„Našim hlavným cieľom je vytvoriť prehľadný informačný materiál o tých najväčších zaujímavostiach obcí v tomto regióne a to najmä v oblastiach ako sú: kultúrne dedičstvo, poľnohospodársky a potravinársky priemysel, priemyselné a technické riešenia, turizmus a gastronómia, zdravie a životný štýl, šport,“ dodala Bieliková.

Článok pokračuje pod video reklamou

Do zoznamu jedinečností sa dostalo nielen množstvo pamiatok, ale aj archeologických objavov. Pripravili sme pre vás výber toho najzaujímavejšieho:

Pošta Veľké Ripňany

V odovzdávacích staniciach, akou boli aj Veľké Ripňany boli preprahacie stanice vybavené stajňami a hostincami s možným prespaním. Vo Veľkých Ripňanoch sa prvá pošta i prvá dostavníková stanica mohli nachádzať na hlavnej ceste z Hlohovca smerom na Topoľčany. Význam pošty Veľké Ripňany si uvedomíme najmä vtedy, keď zistíme, že v roku 1749 bolo na území Slovenska len 30 a v roku 1800 len 64 pôšt. Pošta vo Veľkých Ripňanoch mala vtedy už vyše 250 rokov. Názov pošty sa vyvíjal spolu s názvom obce. Kým do konca 18. storočia slovenský koreň mal germanizovanú podobu RIPPINY, RIPPENY, neskôr sa maďarizoval na RIPNYAN, NAGY-RIPPENY. Označenie veľké dostal poštový úrad potom, keď sa v susedných Malých Ripňanoch ustanovila malá pošta. Tieto názvy pošty sú uvedené aj na poštových pečiatkach z príslušného obdobia. Poštové pečiatky zaviedla správa postupne od roku 1752.

Sekvoja v Kokošovej

Park bol založený v prírodne krajinárskom slohu v 19. storočí s mnohými cudzokrajnými drevinami, ktoré tu stále rastú. Medzi stromami vyniká predovšetkým Sekvoja gigantická s vyše 7-metrovým obvodom kmeňa pri zemi. Od roku 2000 ju dvakrát zasiahol blesk. Jej odhadovaný vek je 250 rokov. Sekvoja je vzácny strom, ktorých na Slovensku rastie len niekoľko.

I keď je v súčasnosti kaštieľ v súkromnom vlastníctve, areál parku je prístupný verejnosti.

rra2_r527_res.jpg

Sekvoja v Kokošovej. FOTO: ARCHÍV RRA TOPOĽČIANSKO

Solčiansky skladaník

Je to slávnostný solčiansky koláč, ktorý má hlbokú tradíciu. Skladaníky prinášali do domu nevesty a ženícha v podvečer svadobní hostia. Nosili ich zabalené v červených tkaných plachtách v koši upevnenom na chrbte. Na významné udalosti sa pečie dodnes. Vyrába sa z vrstiev cesta, pomletých orechov, tvarohu a maku, ktoré sa ''skladajú'' na seba. Na vrch sa ešte pridáva slivkový lekvár spolu s tvarohom.

Koláč je známy nielen v Solčanoch, ale aj v okolí. Ľudia si ho však často mýlia so štedrákom, ktorý sa pečie v niekoľkých regiónoch. V skladaníku sa však tvaroh a slivkový lekvár používa na vyplnenie ozdobnej mriežky na vrchu koláča. V štedráku tvoria tvaroh a lekvár len samostatné vrstvy koláča oddelené cestom.

Skladaník sa v obci pečie už storočia a jeho recept sa predáva z generácií na generácie.

Cukrovar – Solčany

Cukrovar bol prerobený z pivovaru, ktorý založili v 18. storočí Zichyovci, lebo výroba piva bola výnosná. Cukrovar bol založený v roku 1831 Augustínom Odescalchim a bol v tom čase najväčším podnikom tohto druhu v Uhorsku. Pestovanie cukrovej repy sa rozšírilo nielen v Solčanoch, ale aj v blízkom okolí. Vylúhovaný koncentrát z ručne narezanej cukrovej repy sa varil v kotloch, až sa z neho získal cukor. Po smrti Augustína Odescalchiho cukrovar postupne upadal. Cukrovar kúpila akciová spoločnosť a prebudovala ho na liehovar. Ročná výroba bola okolo 2616 hl liehu. Podnik bol v roku 1948 zoštátnený a pálil sa tu hlavne destilát z jabĺk, raži, zemiakov, kukurice. V roku 2002 bola výroba zastavená.

Budova bývalého cukrovaru bola vo svojom období veľmi výnosným podnikom a vrámci svojej rozlohy bol najväčším v Uhorsku.

V jeho priestoroch je momentálne zriadená pálenica, v ktorej sa páli najmä slivovica.

Vykopávky v Mýtnej Novej Vsi

V časti Mýtna Nová Ves sa robil archeologický výskum v 80-tych rokoch 20. storočia. Bolo tu nájdené pohrebisko z doby bronzovej. Cintorín ako aj osadu z doby bronzovej narušili náhodné výkopové práce, pri ktorých bolo rozrušených niekoľko hrobov starých okolo 3 800 rokov. Následný archeologický prieskum v rokoch 1982-1989 priniesol množstvo poznatkov, ktoré rozšírili informačné poznanie o dobe bronzovej. Pohrebisko vydalo aj početné doklady zlievačstva, kovotepectva a inej výroby. V roku 2014 bola plocha, ktorá v predchádzajúcom období nebola pre výskum prístupná (nachádzali sa tam ovocné stromy) opäť preskúmavaná. Celkový počet hrobov na pohrebisku dosiahol súčet 606.

Hypocaustum benediktínskeho opátstva – systém teplovzdušného vykurovania – Ludanice

Archeologické sondy urobené počas výskumu v letných mesiacoch roku 2005 v priestore, ktorý patrí do areálu základnej školy v Ludaniciach, priniesli zaujímavé poznatky. V juhovýchodnom rohu pozostatkov kláštora sa našlo dobre zachované teplovzdušné vykurovacie zariadenie, v stredoveku nazývané hypocaustum – spôsob vykurovania, ktorý sa od 14. storočia využíval najmä v kláštoroch.

Ludanické hypocaustum pozostávalo z vykurovacej komory veľkej 95x215 cm, umiestnenej cca 2 m pod podlahou. V hornej časti komory bol zhotovený rošt, na ktorom ležala vrstva riečnych kameňov. Tie plnili funkciu tepelného akumulátora. Pri vykurovaní kláštornej jedálne sa v prvej fáze založil oheň v peci pod podlahou. Po jeho uhasení a odvetraní dymu sa uzavrel komín. V ďalšej fáze otvorili vzduchovody v podlahe jedálne nad hypocuastom. Následne teplý vzduch v peci a teplo akumulované vo vrstve riečnych kameňov sálalo do jedálne, čím sa miestnosť rýchlo vykúrila. Zariadenie bolo prístupné prostredníctvom jednoduchej šachty situovanej v exteriéri za obvodným múrom kláštora.

Vodný mlyn v Preseľanoch

Vodný mlyn v Preseľanoch je v obci len jeden, z pôvodného zostala len fotodokumentácia. Bol to regionálny objekt zameraný na využitie v potravinárskom priemysle. V minulosti slúžil ako mlyn na mletie múky pre celú dedinu a aj blízke okolie. Dnes je budova a mlyn prerobený a slúži na súkromné využitie.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 33 459
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 179
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 19 178
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 11 667
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 272
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 854
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 930
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 595
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 748
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 339

Hlavné správy z MY Topoľčany

Čo prezradil na hádzanárov kondičný tréner Ján Čerňan?

Ján Čerňan začínal ako hokejista, no už počas vysokej školy začal robiť kondičného trénera. Tento odbor i vyštudoval a dnes už v Topoľčanoch ťažko nájdete aktívneho športovca, ktorý by Čerňana nepoznal.

Technické služby mesta Partizánske skončili vlani v zisku

Technické služby mesta (TSM) Partizánske, spol. s r. o., vykázali za minulý rok zisk vo výške 1328 eur. Hospodársky výsledok je oproti plánu nižší o 8494 eur.

Vznik prvej Česko-slovenskej republiky sprevádzali v Topoľčanoch rabovačky

Predstavitelia mesta niekoľkokrát museli žiadať o pomoc vojská.

Nezvládol cúvanie, nafúkal skoro 2,9 promile

Alkohol asistoval pri nehode, ktorá sa stala v noci z nedele na pondelok v Topoľčanoch.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ o 10.40

V bazéne v Nitre našli mŕtvolu muža, hygienici prikázali vymeniť vodu

Mladík zrejme preliezol plot.

Dievčatá „nakupovali“ bez platenia

Polícia pátra po viacerých tínedžerkách.

Vybrali SME

Už ste čítali?